A marketing feladata többek között az adott termék és szolgáltatás árának a megszabása is.

Ez a szépségszalon marketingben is nagyon fontos szerepet játszik.

Tudni kell, milyen árral indítsunk, ha egy újonnan nyílt szépségszalonról van szó, tudatosan kell alkalmazni a kedvezményeket és az áremelést is.

Nem elég, ha csak kitaláljuk valamiről, hogy mennyit kell érte fizetnie a vendégnek.

Sok szempontot meg kell vizsgálni, hogy eldöntsük, mi lesz a megfelelő ár úgy, hogy nekünk is megérje, és a vendég is kifizesse.

A szolgáltatás árának meghatározásában (legyen ez fodrászat, kozmetikus, manikűrös, pedikűrös, bármilyen szépségipari szolgáltatás) figyelembe kell venni a fogyasztók és a saját érdekeinket is.

Nyilvánvalóan nyereségesnek kell lennie, ezért éri meg a vállalkozás, ebben segít a szépségszalon marketing.

Közrejátszik, hogy szalonunk most nyílt-e meg, vagy, hogy már hosszú évek óta tevékenykedünk a pályán.

Egy kialakult vendégkörrel rendelkező üzletnek magasabb árai lehetnek, mint egy nem rég nyílt, még ismeretlen szépségszalonnak.

Az árakat befolyásolja az is, hogy hol helyezkedik el a szalon.

Nem mindegy, hogy egy kis faluban vidéken, vagy a főváros valamelyik gazdag negyedében van. Az árakat ennek függvényében is kell alakítani.

Ezen kívül nem szabad figyelmen kívül hagyni a konkurencia árait sem, mindig tájékozódni kell.

Ha a szalonban elérhetők plusz szolgáltatások is melyek a vendégek kényelmét szolgálják, például, légkondicionáló, WiFi, mosdó, vízautomata, külön váró terem, akkor számolni kell azzal, hogy a szolgáltatás áraknak is magasabbnak kell lenniük, hiszen a bevételből ezeket is finanszírozni kell.

Az is fontos, hogy a vendégek milyen korúak, milyen rétegből származnak.

Ez is lényegi összetevő az árak meghatározásánál, hiszen egy fiatal személy, aki még nem, vagy most kezdett el dolgozni, valószínűleg nem fogja tudni kifizetni a túl drága szolgáltatásokat, és más helyet fog keresni, ahol olcsóbban hozzájuthat.

Új termék vagy szolgáltatás megjelenésénél érdemes alkalmazni a bevezető árat.

Ez az ár alacsonyabb, mint amennyit valójában ér, de ezzel a módszerrel sokkal könnyebben rávehetők a vendégek, hogy próbálják ki, és ha tetszik nekik, később is visszamennek, és akkor már a magasabb árat is hajlandóak lesznek érte megfizetni.

A vendégek mindig örülnek a kedvezményeknek, az akcióknak, de ezt is okosan kell használni a szépségszalon marketingben.

Ha valami feltűnően olcsó, túlzottan levitte az árát, az azt a benyomást keltheti, hogy az adott termék vagy szolgáltatás nem jó minőségű, nem volt kelendő, ezért szeretné mindenképpen eladni.

A kedvezményeket megfontoltan kell alkalmazni, meg kell indokolni, hogy miért van leárazva valami. Kedvezmény adás céljából a kuponok jó választások lehetnek, hiszen ettől még maga a termék vagy szolgáltatás nem olcsóbb, de a kupon felhasználásával azzá válik.

Ezzel a módszerrel megtarthatja visszajáró vendégeit is, ha időnként kedvezményeket kapnak hűségükért.

Néha szükséges az áremelés a szépségszalonban, a beszerzési árak megnövekedése, az infláció, és más tényezők miatt is. Lehet, hogy a régi áron már nem éri meg, ezért muszáj lesz felemelnie az árat.

Fontos, hogy az emelkedés ne legyen hirtelen drasztikus, hiszen ezzel akár vendégeket is veszíthet.

A szépségiparban nagy a konkurencia, sok szakember van a piacon.

Ezért is létfontosságú, hogy jól tudjuk meghatározni árainkat, jól alkalmazzuk az árengedmény stratégiákat és az áremelkedést is.

A szépségipar marketingben ez elengedhetetlen, a szakértelem és a minőség mellett a megfelelő árakkal lehet a legjobban vonzani a vendégeket úgy, hogy vissza is térjenek.