Ha zavart eddig a marketing és a reklám közötti különbség, akkor nem vagy egyedül. 

A felszínen úgy tűnik, hogy a marketing és a reklám szinonimák, két szóval felcserélhető módon leírhatja azt a folyamatot, amely segíti a vállalkozását több termék vagy szolgáltatás értékesítésében.

Hatalmas különbség van a marketing és a reklám között, és ha egyikükkel is sikeres akar lenni, akkor meg kell értenie, miért és miben különböznek egymástól – és hogyan lehet hatékonyan használni mindegyiket.

Tehát mi a különbség a marketing és a reklám között? 

Miért elengedhetetlen a kettő elválasztása? És hogyan lehet mindkettőt hatékonyan felhasználni, hogy vállalkozását egy újabb szintre emelje?

Kezdjük azzal, hogy megvizsgáljuk mindegyik alapvető definícióját, majd elmélyüljünk abban, hogy miért kellene a marketinget a márkaépítés köré összpontosítani, és mennyiben különbözik a reklámtól.

Különbség a marketing és a reklám között.

Definíció szerint a reklám az a cselekvés, amely felhív valamire a nyilvánosság figyelmét. Ez különösen a vállalkozás termékeinek vagy szolgáltatásainak a közönség felé történő fizetett bejelentésével történik. 

Lényegében a reklám minden, aminek köze van – kitalálta – a hirdetésekhez.

A reklám többféle médiumon keresztül zajlik, de a reklámozás egyetlen tényezője az, hogy a márka vagy a marketingszakértő fizet azért, hogy egy adott üzenetet (hirdetést) terjesszen egy adott platform közönségének.

Általában minél több közönséget ér el egy platform – annál több márka / marketinges számíthat arra, hogy fizetni fog a Reklámért. 

Például egy negyedoldalas hirdetés helyi kiadványban történő megvásárlása sokkal kevesebbe kerül, mint egy országos magazin teljes oldalas hirdetése. 

A 30 másodperces reklámért is többet kell fizetnie a legnézettebb TV-műsor alatt, mint egy helyi csatorna 2 perces helyért.

Másrészt a marketing az a tevékenység, intézmények és folyamatok, amelyek létrehozzák, kommunikálják és értéket kínálnak az ügyfeleknek, a partnereknek és a társadalomnak. 

A marketing stratégiai – A hatékony marketingstratégia különféle összetevőket használ arra, hogy az ügyfelek fejében ötletet vagy felfogást hozzon létre arról, hogy a piacon nincs még egy olyan termék, amely hasonló lenne az Önéhez, ha arra készteti fogyasztóit, hogy először a márka miatt vásároljanak.

A marketingstratégia általában négy szakaszra oszlik, vagy arra, amit a marketingesek gyakran 4 P-ként emlegetnek:

Termék, Hely, Ár és Promóció.

Termék, Hely, Ár és Promóció.
  1. Termék: Mind a termékekre, mind a szolgáltatásokra vonatkozik, amelyeket a fogyasztói kereslet kielégítése érdekében hoz a piacra.
  2. Ár: A sikerhez fontos a megfelelő ár meghatározása. Számos tényező dönt az árképzésről, beleértve az árréseket, az észlelt értéket és a nem vásárlás alternatív költségeit.
  3. Hely: Az elhelyezés. A hely magában foglalja az olyan stratégiák mérlegelését, mint a szelektív terjesztés, a franchise és az exkluzív disztribúció. A hely olyan fizikai üzleteket is jelenthet, mint a fizikai üzlet, az e-kereskedelem, vagy az online értékesítési platformok.
  4. Promóció: Minden olyan kommunikációs eszköz, amelyet egy márka a termékeivel és szolgáltatásaival kapcsolatos üzenet továbbítására használ, a marketing e szakaszába tartozik.

A marketing stratégia promóciós szakaszában él a reklámozás, de a promóció magában foglal más olyan tevékenységeket is, amelyeket a márkája felhasznál az üzleti tevékenységének marketingjéhez.

Dióhéjban a reklám a marketing egyik alkotóeleme vagy részhalmaza – Ha a marketinget pité-nek gondolja, akkor a reklám ennek a pite elengedhetetlen szelete lesz.

A reklámkampány elsődleges célja, hogy befolyásolja a közönség vásárlási magatartását azáltal, hogy termékeit vagy szolgáltatásait népszerűsíti a potenciális vagy a meglévő vásárlók számára. 

De ha csak a reklámozással próbálja a sikert elérni vállalkozása, akkor óriási lehetőséget hagy ki a márka emelése területén, az ügyfelekkel való kapcsolatfelvételnél és az üzlet idővel történő értékesítésnél.

Ahhoz, hogy hirdetési kampánya működjön, azt jól be kell építeni az általános marketingstratégia többi részébe, hogy az értékesítés felé forduljon – A jól lebonyolított hirdetési kampánynak új és meglévő ügyfeleket kell mozgatnia a márka elköteleződés útján.

A reklámozás sokféle formátumot ölel fel: szalaghirdetések, közösségi média hirdetések, hirdetési szavak, automatizált hirdetések, óriásplakát-hirdetések, folyóirathirdetések vagy fizetett / támogatott Influencer bejegyzések stb.

A marketing ezeket magában foglalja, de rengeteg más stratégiát is magában foglal, például – Tartalommarketing (pl. E-könyvek, blogbejegyzések, esettanulmányok, kézikönyvek, infografikák vagy videók), E-mailes marketing, Marketing prospektusok, Közösségi média marketing, influencer marketing, Értékesítési prezentációk, Podcasting stb.

Egy jól kidolgozott és megvalósított marketingstratégia új és egyedi módszereket kínál a márkának és a vállalatnak az ügyfelekkel való kapcsolattartáshoz, a korábbiaknál jóval magasabb szinten. 

A digitális marketing kezdeti akadozó lépései, mint például a PPC és a SEO, a jéghegy csúcsa, hogy mi lehetséges.

Hasonlóképpen, a marketingstratégia hatékonysága érdekében nem lehet elkülönítve a márka meglévő tevékenységeitől és történetétől. A marketingstratégiának központi szerepet kell játszania a márka szempontjából.

Nem számít, milyen üzleti tevékenységet folytat, a reklámozás és a marketing elengedhetetlen.

Most, hogy ismeri a kettő közötti különbséget – elengedhetetlen annak megértése, hogy miért fontos mind a reklám, mind a marketing segítségével kihasználni az üzleti szint emelését.

Ezután vizsgáljuk meg, hogy a Marketing miért építi a márkaépítést, és mit jelent ez az Ön vállalkozása számára.

Marketing miért építi a márkaépítést, és mit jelent ez az Ön vállalkozása számára.

A Norm az ügyfeleket vásárlásba készteti.

Nem újdonság, hogy az üzleti világban szeizmikus váltás zajlik, és az internet szinte minden iparágat megzavar. 

Az elmúlt évtizedben a digitális technológiák robbanása olyan eszközökkel és platformokkal ruházta fel a fogyasztókat, amelyek hihetetlenül egyszerűvé teszik, hogy megtalálják, amit akarnak, amikor csak akarják, és eljuttatják a küszöbükhöz.

Mivel a legtöbb vállalkozás belépési gátja csökken és az üzleti ütem felgyorsul, a létrehozott márkák száma exponenciálisan megsokszorozódik, elkerülhetetlenül rendkívüli rendetlenséget okozva a piacon.

Marty Neumeier a Zag című könyvében 5 formában írja le a piactéri rendetlenséget:
1- Termékszűrő (túl sok versengő termék és szolgáltatás),

2 – Funkcionális rendetlenség (túl sok funkció van az egyes termékekben),

3 – Reklámzavar (túl sok médiaüzenet),

4- Üzenet-rendetlenség (túl sok elem üzenetenként) és

5- Média-rendetlenség (túl sok médiacsatorna).

A piacon zajló hatalmas verseny miatt nem az ügyfelek döntenek arról, melyik márka él vagy hal meg. Nem az a fontos, hogy mit mond a márkája; ez az, amit az ügyfelek mondanak, hogy a márkája a fontos.

A legjobb, amit egy vállalat tehet, ha olyan tevékenységekre összpontosít, amelyek tartós értékcserét teremtenek azáltal, hogy örömet szereznek az ügyfeleknek, befolyásolják márkájuk hírnevét.

Ez röviden a márka meghatározását jelenti.

A fogyasztói trendekre és magatartásra reagálva a legtöbb marketingszakértő azt tanácsolja a vállalatoknak, hogy a nagy adat, a társadalmi és az elemző képességek segítségével próbálják megérteni az ügyfelet, és előre láthatják a következő lépéseiket, hogy a verseny előtt helyezkedhessenek el. 

Olyan hirdetési technikákat alkalmaznak, mint például szalaghirdetések, Google hirdetési szavak, közösségi hirdetések, hogy ellenértéktől vásárlásig befolyásolják ügyfeleik vásárlási döntéseit.

De van egy probléma: a legtöbb ember tolakodónak, idegesítőnek találja a hirdetéseket, sőt választási lehetőséget is biztosít, előreteker, előreugrik vagy használja az Adblockereket. 

A legtöbb ember főleg azért tartja tolakodónak a hirdetéseket, mert

1- Többnyire közvetlen értékesítési helyekről van szó. 

2- Az emberek nem szeretik az egyirányú beszélgetést. 

3- Az emberek nem bíznak a reklámokban.

A legtöbb hirdetés tolakodó jellege kevésbé hatékony, és befolyásolja a konverziós arányt.

Kétféle módon lehet befolyásolni a konverziót vagy a vásárlási döntéseket – Ön inspirál, vagy manipulál. 

Ha a reklámozással csak annyit tesz, hogy piacra helyezi vagy népszerűsíti vállalkozását, akkor valószínűleg inkább manipulál, mintsem inspirál.

A valóság az, hogy a mai világban a manipulációk a legtöbb vállalkozás normája, elsősorban azért, mert gyors eredményeket hoznak, és ha ezeket gyakrabban megismétlik, rövid távon ösztönözhetik az üzleti növekedést. 

Tipikus manipulációk: árlejtés, félelemalapú vagy törekvéses promóciók lebonyolítása, vagy hírességek jóváhagyásának felhasználása a fogyasztói magatartás befolyásolására.

Látott már ilyen félelem-alapú hirdetést – „A napsugárzás csökkentése egy naptejjel könnyebb, mint a bőrrák gyógyítása” című cikkben olvasható a fényvédő termék hirdetése. 

A manipulációs technikák nem feltétlenül pejoratívak. 

Tökéletesen érvényes stratégia a tranzakciók lebonyolítására, különösen azokra a tranzakciókra, amelyekre csak egyszer vagy ritka esetekben van szükség a vállalkozások számára, akik csak rövid távú nyereséget akarnak elérni hosszú távú ellenszolgáltatás nélkül. 

De vannak kompromisszumok – a manipuláció nem növeli a bizalmat és a hűséget, és idővel egyre többe kerülnek.

Nagy különbség van az ismételt üzlet és a hűség között – Az ismétlődő üzlet az, amikor az emberek többször is üzletet folytatnak Önnel. 

A hűség az, amikor az emberek hajlandók elutasítani egy jobb terméket vagy egy jobb árat, hogy folytathassák önnel az üzletet. A hűséges ügyfelek gyakran nem is veszik a fáradságot, hogy kutassák a versenytárs termékeit/szolgáltatásait, vagy más lehetőségeket.

Bármennyire is érezhető a rövid távú növekedés a manipulatív technikák alkalmazásával, hosszú távon káros hatással vannak márkája egészségére.

Az inspirációhoz elengedhetetlen, hogy bizalmat keltsen a közönségben. 

Ha márkája nem segíti elő a bizalmat és a kapcsolatot az ügyfelekkel, akkor rendszeresen fel kell hívnia az ügyfeleket arra, hogy az Ön termékeit vagy szolgáltatásait eladják ahelyett, hogy az ügyfelek vásárolnának, mert megértik a kapcsolat kiépítésével kommunikált értékcserét.

Ha üzleti célja tartós kapcsolatok kiépítése az ügyfelekkel, akkor kulcsfontosságú az inspiráció, nem pedig a manipulálás.

kulcsfontosságú az inspiráció, nem pedig a manipulálás.

Friss gondolkodásmód.

Emberként vágyunk az összetartozás érzésére. Ez benne van a DNS-ben és egzisztenciális szükséglet. 

Olyan emberek és szervezetek közelében akarunk lenni, akik hozzánk hasonlóak, és annyira megosztják értékeinket és hiedelmeinket, hogy kölcsönös értékeken és hiedelmeken alapuló közösségeket és kultúrákat alakítunk ki, ami fordítva a bizalom és a kapcsolat érzetét kelti. 

Ez az érzés csak abból adódik, hogy közös meggyőződéseink és értékeik vannak.

A bizalom és a kapcsolat kiépítése Ön és vásárlói között – Önnek képesnek kell lennie arra, hogy megismerje márkaértékeit és törekvéseit az ügyfelek felé, akiknek azonos és hasonló értékei vannak egyszerű és világos kifejezésekkel.

A márka küldetését és értékeit belül és kívül meg kell érteni, mielőtt reklámozza vállalkozását, mivel a marketing stratégián belül az elhibázott márkaértékek legjobb esetben rossz kampányokat eredményeznek – a legrosszabb esetben hosszú távú károkat okozhatnak a márkának.

Amikor termékeit vagy szolgáltatásait olyan vevőknek hirdeti, akiknek ugyanaz a meggyőződése és értékrendje, közösségeket és összetartozás érzetet és teremt. Termékei ezután a közös meggyőződés szimbólumává válnak.

Ebben a váltásban központi szerepet játszik egy újfajta gondolkodásmód, az inspiráció helyett a manipulálás.

Az inspirációhoz egy jól felépített marketing keretrendszerre van szükség, amely a vállalkozásához igazodik, és amely lehetővé teszi a megfelelő üzenetek és tapasztalatok kidolgozását, amelyek a célközönség elé tárják, a verseny előtt és időben.

A marketingszakemberek egyre inkább kezelik az ügyfelek útjait, akárcsak bármely termék, amely minden ügyfél érintési pontján biztosítja az üzeneteket, az egyes médiumokon belüli ügyfélélményeket és csatornákat, következetesen népszerűsíti a márka és az ügyfelek közötti közös értékeket.

Ön is létrehozza a márkaértéket azáltal, hogy felépíti és kommunikálja a márkáját a megfelelő közönséggel.

Az emberek csak a mondott és tett dolgok alapján tudják meg, miben hisz, és ha nem következetes és világos mindkettőben, senki sem fogja tudni, hogy miben hisz. 

Lehet, hogy vitatja, rengeteg olyan sikeres vállalat van, amelynek elsődleges motivációja a pénzkeresés – ez igaz érv. 

De amint azt korábban megállapítottuk, ha vállalkozása hosszú távú sikert kíván elérni, akkor az a célja, hogy egy erős márkát építsen ki, amely kiemelkedik a versenytársak közül, nem pedig rövid távú pénzügyi nyereséget generál.

Ahhoz, hogy bizalmát kiépíthesse ügyfeleivel, hitelességre van szüksége – Mit jelent ez a gyakorlatban? 

MIÉRT van oka annak, hogy a vállalkozása létezik, és miért kell bárkinek is törődnie ezzel.

Steve Jobs egyértelműen megfogalmazta az értékinnováció fontosságát, amikor a marketingről beszélt egy 1997-es belső találkozón az Apple-nél. 

Job’s kijelentette, hogy alapvető marketingje az értékről szól; folytatta az erős és világos küldetés fontosságának hangsúlyozását, különösen a mai rendkívül versenyképes, bonyolult és zajos piacon. 

A vállalatoknak tisztában kell lenniük azzal, hogy mit akarnak vásárlóik tudni, érezni és emlékezni a márkájukra,

Ismerje meg ügyfeleit, majd beszéljen velük a márkájáról.

Ha a márkájának világosan meghatározott küldetése vagy kiáltványa van, amelyet a tervezett értékajánlatból az ügyfelének lefordítanak, akkor ez a márka motorja, megértése kulcsfontosságú ügyfélszegmenseinek.

Ahhoz, hogy jobb munkát végezhessen annak biztosításában, amit az emberek szeretnének (akár tudják, akár nem), alaposan meg kell értenie, hogy kik a megcélzott vásárlói.

Amikor ismeri a megcélzott ügyfelek céljait, kihívásait, fájdalmas pontjait, hol találhatja meg őket, hol töltik online idejüket, mi készteti őket beszélgetésre, és mire vállalkoznak- a megfelelő üzenet kidolgozásával, a jobb oldalon a velük való kapcsolattartás ideje és helye természetesebbé válik.

Fontos tudni azt is, hogy a megcélzott vásárló különböző szegmensekbe kerülnek, változó igényekkel.

Az ügyfelek szegmentálását és annak megértését, hogy az ügyfelek hogyan és hol élnek online, fel kell használni annak eldöntésére és finomítására, hogy a márkáját hogyan és hova fektesse be, és közölje értékét az ügyfelekkel. 

Vállalkozása célja nem az lehet, hogy bárkinek eladja, aki azt akarja, amije van -, hanem inkább olyan embereket kell találnia, akik hisznek abban, amiben hisz.

Annak megértése, hogy mit gondolnak az emberek, majd a márka értékét kifejezéseikbe lefordítva” a márkának következetesen és folyamatosan kell dolgoznia

A regisztrációs űrlapok másolatától kezdve a gyorsan betöltődő oldalakig, a jó üdvözlő e-mailekig, a céltudatos betöltési képernyőkig – Minden megvalósított digitális élménynek jól kell működnie, hogy az ügyfelek értékét megteremtsék és megerősítsék a márkaértékeket.

Miután megfejtette, ki a célközönsége, és hogyan lehet a legjobban beszélni velük, akkor a marketingtervének tartalmaznia kell egy stratégiát, amellyel a legjobban pozícionálja magát a piacon. A bizalom érzés, nem racionális élmény.

Bizonyos emberekben és cégekben bízunk akkor is, ha rosszul mennek a dolgok, és nem bízunk másokban, pedig minden pontosan úgy sikerült, ahogy kellett volna. ” Meg kell érdemelnie a bizalmat kommunikációval és annak demonstrálásával, hogy ugyanazok az értékei és meggyőződései vannak.

Nem csak befolyásolót akar; olyan embert akar, aki hisz abban, amiben Ön hisz. 

Hirdesse piaci kategóriáját, ne pedig a termékét.

Mit jelent ez a vállalkozás számára?

Ahogy az üzleti ütem felgyorsul, és a piacon a választások rengeteg hasonló megjelenésű termékkel és szolgáltatással gyarapodnak, vállalkozásának boldogulása és sikere érdekében jól strukturált marketingstratégiát kell kidolgoznia, amelynek célja a márka előremozdítása a piacon.

Az ügyfél szempontjából ez lehetővé teszi, hogy a modell monológból párbeszéddé váljon.

Tisztelettel: Bakó Krisztián